Siphumelele

Projecten: Siphumelele

Update januari 2019:

In november 2018 heeft Siphumelele haar deuren gesloten. Het huis is verkocht aan een kerk in Kempton, dat het huis gaat gebruiken om er families in te huisvesten. De 4 kinderen die er nog woonden zijn allemaal op andere adressen ondergebracht. Het jongste kind is geadopteerd door één van de huismoeders. Het oudste kind, dat door het ontbreken van een identiteitsbewijs geen vervolgonderwijs kon gaan volgen, is ook geadopteerd, namelijk door de maatschappelijk werker. Dit betekent voor hem, een weeskind uit Zimbabwe, een kans op een toekomst. Hij kan nu eindelijk een identiteitsbewijs gaan aanvragen en de cursus doen die hij al jaren op het oog heeft.

We zijn blij dat na veel spannende jaren, het einde van Siphumelele voor heel veel kinderen ook een nieuwe start betekent.

 

Shelter Siphumelele

Siphumelele is een opvanghuis voor mishandelde, verlaten en verwaarloosde kinderen en is op 29 november 2004 geregistreerd als non profit organisatie. Siphumelele krijgt geen subsidie van de overheid en probeert al jarenlang een status als kindertehuis te krijgen zodat er wel een beroep gedaan kan worden op overheidsfondsen.

Vanwege het ontbreken van structurele fondsen ziet het bestuur zich in 2017 genoodzaakt om het huis te verkopen. Gelukkig wordt er een kerk gevonden die het huis wil overnemen om er een familiehuis van te maken. Siphumelele bevindt zich momenteel midden in dit proces. De kerk heeft een huismoeder aangesteld voor de kinderen die er wonen en draagt structureel bij in het onderhoud. 

De 4 kinderen die er nog wonen, worden begeleid door een maatschappelijk werker. Zij zoekt naar oplossingen voor hen om ofwel geadopteerd te worden of weer terug te verhuizen naar familieleden. Wel met als voorwaarde dat er een stabiele en veilige leefomgeving geboden wordt!

Stichting Ikusasa blijft de kinderen steunen zo lang ze in Siphumelele wonen.