Het verhaal van Thabo

“In 2003 kwam ik Thabo tegen in Swanneville. Een plaats in de buurt van Johannesburg, waar de armoede groot is. Via ons project kreeg hij de gelegenheid om naar school te gaan. Vanaf dag 1 kreeg hij financiële hulp van sponsor H. Hij kon goed leren en hij kreeg de gelegenheid om naar de Witwatersrand universiteit in Johannesburg te gaan. Hij kreeg een studiebeurs en kreeg hulp van een 2e sponsor erbij. De jaren waren voor onze student slopend. Thabo leefde in 2 werelden. Als arme jongen tussen zijn medestudenten had Thabo het erg moeilijk. Thuis was hij DE student en iedereen in zijn dorp keek naar hem op. Het leren ging erg moeizaam maar soms was hij ook onvoldoende gemotiveerd. Hij had heimwee naar zijn ouders en zijn omgeving. Thabo kon altijd terecht bij de MES voor hulp! MES steunde hem enorm door hem onderdak te verlenen. Elk jaar sprak ik met Thabo als “overzee moeder” (zo noemt hij mij) Soms kreeg hij van mij grote complimenten maar vaak was ik ook als een bezorgde moeder (zelfs wel eens boos geweest!). Zijn puberteit was moeilijk. Thabo verloor een neefje en zijn vader overleed in 2007. Elk jaar kwam ik bij hem thuis en de armoede binnen het gezin nam steeds verder toe en leek onmogelijk om uit het diepe dal te komen. Intussen werd voor Thabo de studie steeds zwaarder……….

Helaas is in 2009 zijn studiebeurs gestopt en moest hij zijn studie afbreken. Nog 1 jaar kreeg Thabo extra financiële hulp van zijn 2 sponsors en kon hij nog een paar belangrijke cursussen gaan doen. Dat is allemaal goed afgerond. Inmiddels heeft hij wel heel wat leerstof in zijn levensrugzakje en daar kan hij best ver mee komen! We hebben trouwens hiervan geleerd: goed lerende kinderen uit een zeer arme omgeving hebben het bijzonder zwaar op de universiteit en zonder persoonlijke en deskundige begeleiding is het bijna onmogelijk om goed te functioneren op school! Maar niets is onmogelijk want Thabo heeft sinds augustus 2011 een baan bij een bedrijf genaamd African Renascence chamber of commerce & industry als coördinator van de provincie Gauteng. Zijn taken zijn o.a. training geven en toezicht houden op districtsvoorzieningen voor zakelijke en gemeentelijke projecten. Zijn moeder heeft in november 2010 een baan gevonden aan de Khulutehani lagere school.

Zoals het er nu uitziet komt het hele gezin eindelijk uit een diep dal. Dat mede door het doorzettingsvermogen van de sponsors en Ikusasa en de MES.. We hebben met Thabo heel wat te stellen gehad maar we zijn trots op hoe hij (en zijn familie) de toekomst zonnig tegemoet ziet en het leven dragelijk is geworden binnen het gezin!”

Ria Westerbeek, 2013

Thabo en Ria in 2017
Weerzien met Luc bij MES.